Vanliga frågor och svar

Det finns många frågor som ofta uppkommer rörande fertilitet, gynekologi och assisterad befruktning. Vi har samlat svaren på några av de vanligaste frågorna nedan
fertilitetstest-graviditetstest

Insemination är en enkel och smärtfri procedur. Spemierna förs upp direkt i livmodern med hjälp av en tunn plastkateter. Det kan liknas med en kortare gynekologisk undersökning.

Insemination är den enklaste formen av assisterad befruktning då spemier förs in i livmodern i samband med ägglossningen. Spemierna kan komma från en donator eller egen partner.

Lyckandefrekvensen vid en IVF är beroende av många olika faktorer såsom ålder och andra fysiska förutsättningar. Upprepade behandlingar ökar möjligheten att uppnå graviditet.

De flesta mår bra men vissa upplever milda eller måttliga biverkningar i form av huvudvärk, svettningar, spänning/svullnad över magen. Humörspåverkan kan också förekomma.

Vid dag 5-6 är det befruktade ägget, embryot, moget för att fästa i livmoderns slemhinna. Då sker den så kallade implantationen.

Kostnaden för IVF varierar beroende på om det sker med egna eller donerade könsceller samt antal försök och upplägg. Vilket upplägg som passar bäst bestäms i samråd med behandlande gynekolog. Se vår prislista.

IVF eller provrörsbefruktning är när ägg och spermie befruktas utanför kvinnans kropp och sedan återförs efter 2-6 dagar i livmodern för att leda till graviditet. IVF är den mest effektiva formen av assisterad befruktning.

Utöver fysiologiska faktorer anses alkohol, droger, övervikt samt ökad temperatur kring testiklarna ha en försämrande effekt på spermiernas kvalitet.

Alla besök vid donation är kostnadsfria och börjar med att ett spermaprov lämnas för analys, därefter följer hälsodeklaration, blod- och urinprov, läkarsamtal samt en beteendevetarbedömning. Om allt ser bra ut kan donation av spermier påbörjas. En ersättning på 700 kr betalas ut per donationstillfälle, detta efter avslutad donation som helst ska motsvara tio gånger. Läs mer om att bli donator.

Den mest fertila ålder för mannen är under 35 år men många olika faktorer spelar in.