Artikel

Ny klinik för kvinnohälsa kan korta vårdköer

Läs artikeln på DN:s sida här!

Publicerad artikel i DN - 2023.05.22

Ett nytt kompetenscentrum inom kvinnohälsa vill göra det enklare för kvinnor i alla åldrar att få snabb specialisthjälp.  

– Vi har korta köer och kan ta emot patienter från hela landet, säger barnmorskan och vd:n Lisa Alin. 

Enligt Sveriges kommuner och regioner, SKR, är det viktigt att vården kan möta kvinnors sexuella och reproduktiva behov i livets alla skeden. Det har den nyöppnade kliniken C-Medical Gynekologi och Fertilitet i Stockholm tagit fasta på. Kliniken har samlat några av landets skickligaste specialister i ett tvärdisciplinärt team av gynekologer, barnmorskor, sjuksköterskor, embryologer och fysioterapeuter. Här finns även en operationsavdelning som har möjlighet att avlasta regionen.

– Hos oss hamnar patienterna rätt direkt, eftersom vi har samlat specialister inom de stora kvinnosjukdomarna på samma ställe. I Stockholm satsar vi särskilt på fertilitet, endometrios, PCOS, blödningsrubbningar, klimakteriet och förlossningsskador, berättar Madeleine Engen, grundare och specialistläkare på den norska vårdkoncernen C-Medical.

Vi på C-Medical kan hjälpa till att korta vårdköerna som är ett växande bekymmer. Vår önskan är att vara ett komplement till den offentliga sjukvården.

”Behovet stort”

Konceptet med ett kompetenscentrum för kvinnohälsa där all kunskap finns på samma ställe har Madeleine Engen tagit fram.

– Vi har lyckats bra med att bygga upp kliniker i Norge med det här konceptet. Planen är nu att vi ska göra detsamma i Sverige, säger hon.

Lisa Alin berättar att behovet av svenska kompetenscentrum för kvinnohälsa är stort.

– På vissa håll i landet är det flera års väntetid för att komma till en gynekolog. Vi har korta köer och kräver inte någon remiss, vilket innebär att vi kan hjälpa till att korta vårdköerna. Vi har avtal med region Stockholm. Till våra kliniker i Stockholm och Uppsala kan man komma både om man vet vad man behöver hjälp med och om man behöver en utredning. Alla är välkomna, oavsett var man bor i Sverige, säger Lisa Alin.

Om C-Medical

C-Medical är specialiserade inom gynekologi och fertilitet och består i dag av tre kliniker i Stockholm och Uppsala; C-Medical Gynekologi och Fertilitet i Stockholm, C-Medical Fertilitet GynHälsan i Uppsala och StudentGyn/GynHälsan i Uppsala. C-Medical är även ledande inom urologi och har ett flertal kliniker i Sverige och Norge.

Kliniken i Stockholm öppnades 2022 i nyrenoverade lokaler på Kungsholmen, och drivs av Åsa Rikner och Kristina Törn.

Kontakta våra kliniker