Artikel

En inspirerande IVF-Resa: Lotta och Fredriks kamp mot infertilitet

Infertilitet är en kamp som påverkar många par världen över, och varje framgångssaga ger hopp och styrka till dem som kämpar med samma utmaningar.
Lotta och Fredrik delar nu sin gripande IVF-resa, en resa som präglades av både motgångar och triumfer.

Starten på resan

Lotta och Fredrik påbörjade sin IVF-resa på en privat klinik i Göteborg, med hopp om att äntligen få uppleva föräldraskapet. Trots några initiala framgångar ledde tyvärr missfall och senare en abort på grund av kromosomavvikelse till ytterligare prövningar.

En känsla av avundsjuka och sorg smög sig in när de såg vänner och bekanta bli föräldrar, en påminnelse om deras egna oförverkligade drömmar. Kalas och sammankomster blev en påfrestning, och de sökte tröst i mer avskilda möten med vänner.

Många tillställningar slutade med en våt kudde inför natten. Tårar av smärta, frustration och avundsjuka. Det var svårt att glädjas åt alla små nykomlingar.

Många gånger var vi enda paret utan barn. Jag började undvika en del kalas och försökte hitta tillfällen med vänner som inte involverade barn, säger Lotta.

Valet av IVF och äggdonation

Efter upprepade IVF-försök föreslog kliniken i Göteborg äggdonation som en möjlig väg till föräldraskap. Detta blev en ögonöppnare för paret, och de kände tacksamhet över att det fanns en ny möjlighet att utforska. Då gjordes det inte äggdonationer i Sverige på äldre kvinnor så jakten på en klinik utomlands inleddes.

Att valet av äggdonation ledde dem utomlands, till Polen, där behandlingskostnaderna och antalet besök styrde beslutet, visar på paret Lotta och Fredriks beslutsamhet och flexibilitet i deras strävan efter att bli föräldrar.

Stöd och framgång

Att hantera IVF-behandling kräver stort stöd och empati, men Lotta och Fredrik har också känt på de emotionella påfrestningarna. Att första försöket i Polen inte ledde till ett framgångsrikt embryo blev en tung börda, och det var då Fredrik bröt ihop. Här visade sig parets styrka som partners, där Lotta kunde erbjuda det stöd som Fredrik tidigare gett henne.

Lyckan av framgång och föräldraskap

Lyckan som spreds sig när äggdonationen äntligen tog sig och resulterade i parets första barn, en flicka, är oförglömlig.

Längtan efter ett syskon blev stor

Ett år senare gjorde paret ytterligare en äggdonation men nu via den svenska kliniken C-Medical Fertilitet GynHälsan (f.d. GynHälsan Fertilitetsklinik).
Att möjligheten till äggdonation öppnade sig i Uppsala på C-Medical Fertilitet GynHälsan blev en lättnad, och paret upplevde en smidigare behandlingsprocess utan de komplikationer som tidigare förekommit i Polen.

Vi väntade med spänning vår andra äggdonation. Det var så smidigt, vi blev så väl omhändertagna och inom två månader från vårt första besök väntade vi vår pojk Sixten.
Idag är Sixten 2 år han kom till världen som en otrolig bonus, säger Lotta.

Denna resa har lärt Lotta och Fredrik att vara envetna och att orka ett steg till. Stödet från vänner och familj har varit ovärderligt, och genom att våga prata öppet om sin kamp har de funnit gemenskap.

Idag är Sixten 2 år han kom till världen som en otrolig bonus, säger Lotta.

Budskapet till andra par

Lotta och Fredrik delar med sig av råd till andra par som överväger IVF-behandling. De uppmanar till att vara beredda på att det kan ta flera försök, att våga ta pauser för att hämta kraft och att undvika att jämföra sin resa med andra. Varje par har sin unika väg till föräldraskap.

En livsförändrande upplevelse

För Lotta och Fredrik har att bli föräldrar varit mer än de någonsin kunde föreställa sig. Trots utmaningar med trötthet och samarbete har de funnit en otrolig glädje i familjelivet.

Vårt mål med att dela vår historia är att den ska ge hopp för dem som kämpar med infertilitet och hjälpa dem att känna sig mindre ensamma. Infertilitet tar enormt mycket på din mentala hälsa, fysiska hälsa, relation och ekonomi.

Ärligt talat, det är verkligen riktigt svårt. Kom ihåg att du inte är ensam. Var snäll mot dig själv och ta hand om dig under denna resa!

Hälsar Lotta och Fredrik.

Har du frågor eller vill du få hjälp med din IVF-resa?
Kontakta oss på C-Medical så hjälper vi dig.